Mladen Sumina dir. i vlasnik

Mladen Sumina
dir. i vlasnik

Investicije i rast kao odgovor na krizu

 
Tvrtka VIS na hrvatskom tržištu je prisutna od 2005. godine. Osnovna joj je djelatnost izrada i montaža čeličnih konstrukcija, prerada i proizvodnja crne bravarije te metalna galanterija. Tvrtka nudi kompletnu uslugu konzaltinga i projektiranja u domeni montažne gradnje po sistemu ključ u ruke. Uz tvrtku postoji i sestrinski obrt za proizvodnju metalne galanterije “Sumina” koji je prisutan na tržištu od 1997. godine i ukupno zapošljavaju 55 djelatnika.

U zadnjih nekoliko godina tvrtka ima stalan rast, a jedan od najznačajnijih poslovnih partnera je uspješna karlovačka tvornica naoružanja HS Produkt za koju su izgradili nekoliko proizvodno skladišnih pogona. S ciljem pružanja vrhunske usluge svojim kupcima tvrtka je u svoje poslovanje uvela sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001 te su certificirani za izradu i montažu čeličnih konstrukcija sukladno normi HRN EN ISO 3834-3. Imaju i ISO certifikat EN 12952, a svi njihovi dobavljači čelika posjeduju sve potrebne ateste za čelik.

U ugodnom poslovnom okruženju, naš je sugovornik bio vlasnik i direktor tvrtke Vis i obrta Sumina, gospodin Mladen Sumina.

Poštovani gospodine Sumina, za početak razgovora molimo Vas, ukratko nam predstavite tvrtku VIS?

Kao tvrtka VIS poslujemo od 2005. godine, a prije toga smo krenuli 1997. kao obrt “Sumina” koji se bavio izradom vijčane robe. Još uvijek imamo i obrt koji se sada više bavi poslovima bravarije dok je osnovna aktivnost tvrtke VIS proizvodnja čeličnih konstrukcija i oblaganje istih u razne vrste i boje profiliranih limova, panela ili polikarbonatnih ploča po želji kupca.

Zahvaljujući stalnom ulaganju u ljude i opremu, VIS d.o.o. je u mogućnosti odgovoriti na najsloženije zahtjeve tržišta. Zapošljavamo više inženjera različitih branši (graditeljstva,strojarstva…), imamo i niz vanjskih stručnih suradnika za sve aspekte poslovanja. Mnogi naši djelatnici su skupljali iskustva na mnogim poslovima diljem Europe.

Danas je na tržištu rada problem pronaći odgovarajuće kadrove. Što biste mogli reći o tome?

Kako imamo stalan rast da bi mogli opstati na tržištu i odgovoriti na najsloženije zahtjeve tržišta moramo imati i visokokvalificirane i osposobljene djelatnike. VIS kontinuirano ulaže u edukaciju postojećeg i novo pridošlog kadra kroz tematske obuke na svim razinama. Novi zaposlenici uhodavaju se u organizaciju i radno mjesto kroz program uvođenja u posao, kojeg smo samostalno razvili. Iako program sadrži iste elemente za sve zaposlenike, on se prilagođava zasebno za svakog novog zaposlenika, na temelju prijašnjih iskustava, a prema radnom mjestu na kojem će novi zaposlenik biti zaposlen. Danas se možemo pohvaliti sa gotovo 100% kvalificiranim djelatnicima.

Možete li nam reći nešto više o radionici i montaži? Koje tipove poslova najviše obavljate? Za razliku od mnogih domaćih tvrtki, stalno bilježite rast i u ovim ste kriznim godinama dosta investirali?

Raspolažemo s velikim proizvodnim kapacitetom zahvaljujući veličini proizvodnog prostora te suvremenoj opremi koju posjedujemo. Nedavno smo napravili novu halu tako da se sada proizvodnja odvija u 1800 m2 proizvodnog natkrivenog prostora i još imamo 5000 kvadrata zemlje oko proizvodnih hala.

Imamo atestirane zavarivače koji su educirani proizvoditi daleko složenije poslove od segmenta naše primarne proizvodnje, a to je konstrukcija hala. Po zaprimanju narudžbi u radionu, vodeći predradnik raspoređuje izradu elemenata po grupama zavarivača i bravara. Djelatnici su osposobljeni da čitaju radioničke nacrte i po njima samostalno izrađuju sve ele-mente konstrukcije. Nakon izrade elementi se upućuju na daljnju obradu po nalogu investitora, a po završetku radova roba se pregleda i potom šalje na montažu.

Naši su djelatnici osposobljeni za najkompliciranije izazove montaže. Obavljaju sve poslove vezane za vijčane i varene prihvate konstrukcije te sve poslove vezane uz montažu zidnih i podnih obloga i razne limarske radove.

Prateći trendove modernog graditeljstva razvili smo tehnologiju građenja montažnih hala i najviše radimo čelične konstrukcije, složene pripreme obavljamo u radioni. Sve se to slaže iz gotovih 12 metarskih profila, režemo ih po kutovima, izrežemo pločevine strojevima koji su za to namijenjeni: plazme, laseri, probijačice, škare, i iz tih elemenata prema radioničkim nacrtima sklapamo elemente konstrukcije koji se poslije slažu u jednu cjelinu.

Posjedujemo moderne strojeve, no postoje ambicije za pojačanjem i želja nam je još više razvijati strojni park, upravo smo aplicirali za poduzetnički impuls i kupujemo sačmaru za sačmarenje profila. Isto tako trebat ćemo još robote za varenje, CNC strojeve kao i još neke specijalizirane strojeve kako bi se kvalitetno razvijali i išli naprijed. Prošle godine smo ugradili preko 1500 tona čelika, godinu prije 800 tona.

Iza vas su brojni realizirani projekti, možete li nam izdvojiti neke i što je trenutno aktualno?

Razvijali smo se na realnim osnovama i u vremenima krize imali smo sreću što smo radili sa kvalitetnim investitorima koji su plaćali na vrijeme. U prvom redu izdvojio bi poslove s HS produktom koji je bio ta pozitivna prekretnica i velika investicija koja nam je dala zamah da se organiziramo. Za HS produkt izgradili smo “mali grad” hala, ali i mnoštvo drugih dodatnih radova iz domene bravarije i suradnja se nastavlja dalje.

Zatim su tu: Lana tiskara s nadogradnjom poslovnih zgrada za proizvodno skladišni prostor, ALU-BEN proizvodno skladišni prostor za izradu ALU i PVC stolarije, RIPS proizvodno skladišni prostor, DIV Samobor, HAC… Izdvojio bi i jedan objekt u Višnjanu na 4500 kvadrata, granični prijelaz Svilaj te specifičan objekt za super atraktivnu pozornicu kluba”Papaya” na Zrću.

Uglavnom najviše radimo direktne poslove za investitora jer poslovi u kojima se pojavljujemo kao podizvođači su vrlo riskantni i rekao bi da je to velika avantura jer takav jedan neplaćen posao može tvrtku koštati opstanka.

Trenutno smo aktivni na projektu nove zgrade Muzičke akademije u Zagrebu koja je složeno i tehnički zahtjevno gradilište. To je zgrada na kojoj se “apsolutno ništa ne improvizira”, koja će biti opremljena najnovijim tehnološkim rješenjima i u smislu opreme i u smislu gradnje, uključujući posebne sustave izolacije i sprječavanja širenja vibracija. Radimo kompletno gornji dio na 40 metara, kat koji će biti kompletno obučen u čeličnu konstrukciju i na to dolaze još lamele u duginim bojama.

Nakon ovih i brojnih drugih odrađenih poslova mnogi nas danas prepoznaju, neki poslovi nam dolaze sami, upravo je u dogovoru posao za rafineriju u Brodu za investitore iz Rusije.

Je li vam sada, kada smo dio EU, u nekim aspektima poslovanje olakšano? Osjećate li učinak konkurencije iz EU?

Za sada nemamo nekakvih vidljivih i opipljivih rezultata, pregovaramo s Norvežanima, Slovencima, Austrijancima. Cilj je napraviti taj iskorak i raditi na velikom i kvalitetnom tržištu EU, raditi velike promete s većim brojem tvrtki uz sigurnu naplatu i minimalnu zaradu. Evo uzmite primjere tvrtki iz Poljske koje su se dobro organizirale i iskoristile svoje članstvo u EU i zbog niže cijene rada uzele velik broj poslova u Njemačkoj. Sigurni smo da možemo biti konkurentni na tržištu zemalja cijele Europe kvalitetom i cijenom. Mi želimo uz daljnje osiguranje razvoja ljudskih potencijala postati jedan od lidera našeg dijela Europe u domeni naše branše.

Za kraj, možete li reći nešto više o daljnjim planovima vaše tvrtke?

Kao što sam rekao, VIS se pozicionirao kao respektabilan partner u segmentu izrade i montaže čeličnih konstrukcija kao i preradi i proizvodnji crne bravarije te metalne galanterije. S vremenom ćemo se više usmjeriti ka složenijoj bravariji kao i složenijim konstrukcijama za energane i slično te se nadamo povećanju tržišnog udjela u segmentima gdje možda još nismo dovoljno zastupljeni.

Smatram da ima još dosta prostora za rast, mi smo zacrtali da on bude godišnje do 15 posto, a za to treba biti uporan i težiti prema novim tehnologijama.

Naravno, za ostvarivanje takvih zadaća potrebni su kvalificirani ljudi, tu smo već napravili dosta, a raditi ćemo i dalje na usavršavanju. Spremni smo odgovoriti na sve zahtjeve investitora od ideje do montaže. Posjedujemo iskustvo, certifikate, brzinu izvođenja, optimalan odnos cijene i kvalitete.

Objavljeno na: http://promogradnja.hr/